Rejestracja

If you already have an account with us, please use the login panel below to access your account.

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5
  1. #1
    ..::SatTV User:.. Awatar przemas22
    Dołączył
    Jan 2007
    Przegląda
    Centrum Poland
    Posty
    160

    Domyślnie Problem z Kompem Disk Boot

    Problem wygląda tak zawiesił sie Windows Xp. Zresetowałem kompa, i od tamtego czasu system nie ładuje sie do konca tylko widac było ekran poniżej





    A więc dałem komputer do sąsiada który miał sie na tym znac. Orzekł , że dysk padł. Dałem mu nowy dysk i dzis odebrałem nadal niesprawnego kompa. Mówi , że może płyta głowna ale nie będzie zgadywał a ja nie będe wymienial pół kompa. Pojutrze daje do informatyka. Ale może ktoś jeszcze cos poradzi Nie da się zainstalować win bo nie widzi dysku poniżej foty





    Ostatnio edytowane przez przemas22 ; 24-01-2016 o 14:51
    3 x 7318 CI
    Plazma Panas 37PV80

  2. #2
    ..::SatTV Przyjaciel::.. Awatar Puzon
    Dołączył
    May 2006
    Przegląda
    Kosmos
    Posty
    774

    Domyślnie

    jaki to dysk? ATA SATA ??
    widzę że po biosie biegasz, więc na ostatniej fotce masz trzecią od góry funkcję On-Chip SATA Mode - może powinna być Enable?
    ponadto powinieneś mieć możliwość zresetowania biosu do podstawowych ustawień - pokombinuj
    napisz jaki dokładnie masz dysk, jaka płyta główna i co na niej jeszcze jest podpięte
    cudów nie ma - albo bios, albo kable, albo płyta główna - znajdziemy winnego :]

  3. #3
    ..::SatTV User:.. Awatar przemas22
    Dołączył
    Jan 2007
    Przegląda
    Centrum Poland
    Posty
    160

    Domyślnie

    Nowy dysk to WD Caviar Black WD5001AALS (500GB, 32MB, SATA/300) a płyta Gigabyte GA-81945P. Ok ustawiłem On Chip Sata Mode na AUTO, ENABLED nie był do wyboru i zaczeło widziec dysk. Postawiłem sobie Xpeka podzieliłem na partycje chodzi wsio. Ale podczas uruchamiania zawsze wyskakuje ekran z mrugającym Raidem poniżej fota i potem normalnie ładuje system. Gdy ustawie SATA RAID/AHCI MODE na Raid to ekranu nie ma ale po planszy windyn reset i ładuje się od początku. Jak to ugryść
    3 x 7318 CI
    Plazma Panas 37PV80

  4. #4
    ..::SatTV Przyjaciel::.. Awatar Puzon
    Dołączył
    May 2006
    Przegląda
    Kosmos
    Posty
    774

    Domyślnie


    # 1 x UDMA ATA 100/66/33 (czerwone) - tutaj podłącz CD/DVD
    # 2 x UDMA ATA 133/100/66 (zielone) - for HDDs only - dysk

    jeśli nie masz macierzy RAID (bo masz jeden twardy dysk) w miarę możliwości poustawiaj zielone
    On-Chip SATA Mode Auto -
    SATA RAID / AHCI Mode AHCI - tu pewności nie mam, więc jakby co to Disabled

    Onboard H/W GigaRAID Enabled Disabled

    GigaRAID Function

    RAID Select onboard GigaRAID chip function as RAID. (Default value)
    ATA Select onboard GigaRAID chip function asa ATA.

    napisz o postępach

  5. #5
    ..::SatTV User:.. Awatar przemas22
    Dołączył
    Jan 2007
    Przegląda
    Centrum Poland
    Posty
    160

    Domyślnie

    Dziekuje wszystkim za pomoc ustawiłem "Onboard H/W GigaRAID" na Disabled i gra malina
    3 x 7318 CI
    Plazma Panas 37PV80

 

 

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •